Start PREDICT studie

Nadia Leen, onderzoeker in opleiding bij het Expertisecentrum, start een nieuwe studie naar het voorspellen van behandelsucces.

Onderzoek PREDICT van start

Vanaf vandaag is het onderzoek PREDICT van start gegaan bij expertisecentrum. Hierbij wordt onderzocht of leerprocessen voorspellend zijn voor het succes van de behandeling van angstklachten.

Voorspellen van behandelsucces op basis van extinctie leren

Behandeling van angststoornissen, met of zonder medicatie, leiden momenteel bij slechts 60-70% van patiënten tot een substantiële vermindering van klachten. Veel therapieën voor angstklachten richten zich op blootstelling aan de angst, om op deze manier de angst uit te doven. Uit voorgaande onderzoeken blijkt echter dat mensen verschillende patronen vertonen in deze leerprocessen. In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in hoeverre deze leerpatronen voorspellend zijn voor het succes van de behandeling van angstklachten. 

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar militairen of veteranen (18-65 jaar oud) die in behandeling gaan voor angstklachten. Metingen vinden plaats voorafgaand aan de start van de behandeling en 12 en 24 weken na de start van de behandeling. Meer informatie is te vinden op de projectpagina.

Afbeelding van het woord Predict
Beeld: Nick Youngson