Nieuwe publicatie over de rol van endocannabinoïden in klinische symptomen en behandeluitkomsten in veteranen met PTSS

Promovenda Nadia Leen heeft een nieuw artikel gepubliceerd over de rol van endocannabinoïden in klinische symptomen en behandeluitkomsten in veteranen met PTSS. Naast de publicatie werd het onderzoek ook gepresenteerd op het Annual ICRS Symposium on the Cannabinoids in Galway, Ierland.

Print van nieuwe publicatie van Nadia Leen
Beeld: ©EC

Doel van dit onderzoek

Het endocannabinoïde systeem speelt een belangrijke rol bij het reguleren van angst, stress en depressie. Eerder onderzoek laat zien dat mensen met PTSS afwijkende endocannabinoïden levels hebben. Het versterken van de lichaamseigen endocannabinoïden door bij voorbeeld Cannabidiol (CBD) toe te dienen zou mogelijk kunnen helpen bij deze klachten. Het doel van de studie was daarom om te kijken naar de rol van de lichaamseigen endocannabinoïden in klinische symptomen en behandeluitkomsten.

Endocannabinoïden, klinische symptomen en behandeluitkomsten

Het onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid lichaamseigen endocannabinoïden niet verschillen tussen veteranen met PTSS en veteranen zonder PTSS. Ook was de hoeveelheid lichaamseigen endocannabinoïden niet voorspellend voor het succes van de PTSS behandeling. Wel is er een samenhang tussen de hoeveelheid van de lichaamseigen endocannabinoïden en symptomen van angst en depressie in de groep veteranen met PTSS.  

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in veteranen met PTSS (N=57) en zonder PTSS (N=29). Bij beide groepen werd bloed afgenomen en klinische symptomen uitgevraagd. Na 6-8 maanden werden dezelfde metingen gedaan en volgden de veteranen met PTSS een behandeling voor hun klachten. Uit de resultaten blijkt dat:

  • Er geen verschil is in lichaamseigen endocannabinoïden tussen veteranen met en zonder PTSS. 
  • Lichaamseigen endocannabinoïden niet voorspellend zijn voor behandeluitkomsten. 
  • Lichaamseigen endocannabinoïden samenhang laten zien met symptomen van angst en depressie in de veteranen met PTSS. 
Afbeelding van de posterpresentatie op het ICRS symposium
Beeld: ©EC

Conclusies op basis van de resultaten

Het onderzoek toont aan dat er geen verband is tussen lichaamseigen endocannabinoïden, PTSS en behandeluitkomsten. Wel geeft het onderzoek aanwijzingen dat lichaamseigen endocannabinoïden mogelijk een rol spelen bij angst en depressieklachten.

In de BOOSTCAMP studie zal verder onderzocht worden of het verhogen van lichaamseigen endocannabinoïde met CBD  mogelijk kan helpen bij angst, stress en slaapklachten in militaire met angst- en traumaklachten.