Fenne Smits verdedigde haar proefschrift "Elektrische Stroom en Emotionele Controle"

Op 7 september 2022 verdedigde Fenne Smits haar proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Utrecht. 

Elbert Geuze spreekt dr Fenne Smits toe nadat zij haar proefschrift succesvol heeft verdedigd
Beeld: ©Philip van Leeuwen

Fenne Smits is sinds 2015 actief bij het Expertisecentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (EC-MGGZ), waar zij werkte als onderzoeker. Ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Utrecht verdedigde zij op 7 september haar proefschrift getiteld 'Electric Current and Emotional Control' ('Elektrische Stroom en Emotionele Controle'). Fenne blijft als senior wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het EC-MGGZ.

Stress, mentale gezondheid en het brein

Het is bekend dat stress en trauma kunnen zorgen voor psychische klachten, en dat bij deze psychische klachten bepaalde hersengebieden afwijkende activiteit laten zien. Het beïnvloeden van die hersenactiviteit zou preventie en behandeling van psychische klachten kunnen bevorderen, in het bijzonder bij militairen en veteranen. Voor hen namelijk blijken gangbare therapieën niet altijd voldoende effectief.

Hersenstimulatie

Hersenactiviteit kan op een veilige manier worden beïnvloed met hersenstimulatie die niet invasief is. Eén van die hersenstimulatietechnieken wordt aangeduid met ‘tDCS’, een afkorting van transcranial direct current stimulation. Kan hersenstimulatie met tDCS helpen bij het bevorderen van behandeling en preventie van stress-gerelateerde mentale gezondheidsklachten bij militairen en veteranen? Deze vraag stond centraal in Fenne's onderzoeksprojecten. Echter, op enkele kleine effecten na lieten de bevindingen geen overtuigend bewijs zien voor een positieve uitwerking van de manier waarop tDCS in dit onderzoek werd toegepast.

Op 7 september om 12:15 uur verdedigde Fenne haar promotieonderzoek in het Academiegebouw aan het Domplein.

Klik hier om het proefschrift van Fenne Smits in te zien.  U kunt ook onderstaande QR code scannen om het proefschrift in te zien. 

Proefschriftcover Fenne M Smits
Beeld: ©EC
QR-code naar proefschrift van Fenne Smits
Beeld: ©EC