IMMERSE: Interactive Multi-sensory Memory Exposure & Rehabilitation SEssions

In dit project wordt een virtual reality toepassing ontwikkeld en getest voor de behandeling van PTSS klachten.

Virtual reality applicatie voor PTSS

Post-traumatische stressstoornis (PTSS) is een van de klachten die behandeld wordt binnen de MGGZ. De gouden standaard voor behandeling van PTSS is psychologische behandeling waarin het trauma samen met de behandelaar uitgewerkt wordt. Het herbeleven van de traumatische herinnering is hier een essentieel onderdeel van, en kan bemoeilijkt worden door vermijding of moeite met inleving.

Virtual reality (VR) toepassingen kunnen bijdragen aan het herbeleven van een herinnering. Door het immersieve karakter van VR en de mogelijkheid om een ervaring behalve door de VR-bril ook te beleven via toediening van geurtjes, geluid, warmte en wind, is inleving in de herinnering makkelijker te bewerkstelligen. Bovendien kan hierdoor de intensiteit van de herleving door de behandelaar worden gecontroleerd. 

In dit onderzoek, IMMERSE, worden nieuwe eye-tracking technieken gecombineerd met immersieve elementen en VR om met behulp van zelf aangeleverd beeldmateriaal herinneringen onder begeleiding door te lopen. Binnen dit onderzoek staan twee onderzoeksvragen centraal: hoe worden de VR behandelsessies ervaren? En, leiden de VR sessies tot verbetering van PTSS symptomen?

Projectoverzicht

Doel: Hoe worden behandelsessies in VR ervaren en leiden ze tot een verbetering van klachten.
Doelgroep: Militairen en veteranen in behandeling voor PTSS klachten, in de leeftijdscategorie 18-60 jaar.
Tijdsverloop: Het onderzoek zal medio 2021 gestart worden.
Resultaten: De eerste resultaten zijn naar verwachting halverwege 2023 bekend.