ANiMA: Amygdala neurofeedback training in militaire aggressie

In het ANiMA onderzoek wordt onderzocht hoe neurofeedbacktraining ervaren wordt door miliarien en veteranen met woede en agressieklachten. 

Introductie

In het ANiMA onderzoek, wat staat voor Amygdala Neurofeedback in Militaire Agressie, wordt een nieuwe methode getest om woede en agressieklachten onder militairen en veteranen te behandelen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat deze klachten sterk samenhangen met de activiteit van de amygdala, een gebied in de hersenen wat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en uiten van emoties. In het ANiMA onderzoek traint het Expertisecentrum militairen en veteranen om zelf de activiteit van hun amygdala weer onder controle te brengen, om daarmee meer vat te krijgen op hun emoties. Dit gebeurt aan de hand van een neurofeedback training die plaatsvindt in de MRI scanner. Het doel van het ANiMA onderzoek is om te kijken hoe deze vorm van emotieregulatie training in de scanner wordt ervaren.

Projectoverzicht

Doel: 

De Militaire GGZ onderzoekt een nieuwe methode om woede en agressieklachten te behandelen. De methode bestaat uit het trainen van de emotionele activatie van de amygdala door middel van feedback met functionele MRI. Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe deze neurofeedbacktraining wordt ervaren.

Doelgroep: 

Militairen en veteranen in behandeling voor woede- en agressieklachten, in de leeftijdscategorie 18-60 jaar.

Tijdsverloop: 

Het onderzoek is afgesloten in 2020.

Resultaten: 

De resultaten worden binnenkort verwacht.