PATROL: voorspellen van behandeluitkomst

Met de PATROL biobank willen wij in kaart brengen hoe verschillende factoren en eigenschappen van militairen en veteranen de uitkomst van de behandeling bij de MGGZ kunnen voorspellen. 

Introductie

Een effectief behandelplan bij MGGZ wordt nauwkeurig opgezet door de therapeuten. Ondanks de precisie zouden de succescijfers nóg verder omhoog kunnen. Eerder uitgevoerd onderzoek laat zien dat gepersonaliseerde zorg de effectiviteit verbeterd. Om deze zorg te bereiken wordt er data verzameld om een voorspelling te kunnen maken over het meest succesvolle behandelplan. Zowel vanuit de praktijk als de wetenschap blijken veel factoren samen te hangen met behandeluitkomst voor elke patiënt. In dit project worden die factoren verzameld zodat de gepersonaliseerde zorg opgebouwd kan worden. Voorbeelden van deze factoren zijn:

  • Persoonlijke kenmerken; zoals leeftijd en geslacht
  • Klinische kenmerken; zoals de ernst van de symptomen
  • Biologische kenmerken; zoals stressniveaus
  • Therapeutische kenmerken; zoals het praten over emoties
  • Overige kenmerken; zoals het slaappatroon en verdere levensstijl

Met deze kenmerken zetten we een zogenaamde biobank op (PATROL). Hiermee gaan we het onderzoek doen naar de link tussen verschillende behandelingen en de verzamelde persoonlijke eigenschappen. Vervolgens willen we het voorspellingsmodel op basis van de biobank opbouwen om de succeskans van een behandelplan van te voren te bepalen.

We willen in totaal 1000 militairen en veteranen meenemen in de opbouw van de biobank. Er wordt drie keer een meting verricht: de eerste meting vindt plaats tussen de intakes en de start van de behandeling om de bovenstaande factoren te meten. De tweede en derde meting respectievelijk 6 en 12 maanden na de start van de behandeling. Zo wordt het effect van de behandeling op de klachten gemeten.

Projectoverzicht

Doel:

Het verzamelen van klinische, biologische en overige factoren om een voorspellingsmodel te kunnen maken van de behandeluitkomst onder militairen en veteranen.

Doelgroep:

Militairen en veteranen (leeftijd 18-65 jaar) die aangemeld zijn bij de MGGZ voor een behandeling van psychische klachten.

Tijdsverloop:     

Het onderzoek is gestart in 2023. De verwachte looptijd is 5 jaar. 

Resultaten:

De resultaten van het onderzoek worden eind 2028 verwacht.