Meedoen aan IMMERSE
Het gebruik van virtual reality bij een traumabehandeling
-
-
Hieronder leest u alle informatie over het onderzoek en hoe u kunt deelnemen.
-
Het doel van IMMERSE is onderzoeken of er behoefte is aan Virtual Reality (VR) bij traumabehandeling. Ook kijken we of deze behandeling, net als andere behandelingen, trauma- en stress gerelateerde klachten kan verminderen. We denken dat VR kan helpen bij het veilig blootstellen aan een trauma, waardoor het trauma mogelijk beter verwerkt kan worden. Ook kan de behandelaar de lichaamsreacties van een patiënt bekijken, waardoor hij of zij beter kan zien hoe het gaat.
-
Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarin mensen in een andere omgeving kunnen komen door een VR-bril. Ook kunnen er extra zintuigen geprikkeld worden, door geur, warmte, wind of geluiden. Daarnaast kunnen lichaamsreacties zoals ademhaling, hartslag en oogbewegingen goed worden gecontroleerd in VR. VR wordt al veel gebruikt in angstbehandelingen, maar ook het behandelen van PTSS met VR wordt steeds populairder.
-
Het onderzoek en de behandeling starten op hetzelfde moment. Voor het onderzoek komt u drie keer apart langs in een van de regiocentra. De behandelingen met VR zijn in Utrecht of Zwolle. Deze VR sessies zijn wekelijks, tussen de 2 en 16 keer. Gemiddeld zal ongeveer zes sessies nodig zijn.
Klik hier voor een afbeelding met een algemeen overzicht van dit onderzoek.
Onderzoeksdag 1 (2 uur)
Na de intake komt u voor de eerste keer langs in een regiocentrum. Tijdens dit bezoek neemt de onderzoeker een interview met u af om een beeld te krijgen van uw klachten. Ook vult u een aantal vragenlijsten in. Deze vragenlijsten gaan over uw algemene gezondheid, uw welzijn, trauma-klachten en eventuele depressieve klachten.De behandeling (maximaal 21 weken)
De behandeling bestaat uit 3 fases:• De Voorbereiding (2 bezoeken, 1 tot 1,5 uur)
Tijdens deze fase maakt u kennis met de behandeling. De behandelaar vertelt u over wat u kunt verwachten van de behandeling. U zoekt thuis of samen met uw behandelaar naar foto’s en video’s die doen denken aan het trauma waarvoor u behandeld wordt. Dit kunnen uw eigen beelden zijn, maar ook beelden die op het internet staan. In de tweede sessie gaat u met uw behandelaar een VR-sessie ervaren met positieve beelden, bijvoorbeeld met vakantiefoto’s. Zo maakt u kennis met hoe een behandeling verloopt.• De VR-behandeling (2 tot 16 bezoeken, 1 tot 1,5 uur)
U heeft eerst een kort gesprek met uw behandelaar. Daarna krijgt u in de VR-ruimte apparatuur om die uw hartslag en ademhaling kunnen meten en doet u de VR-bril op. Dan gaat u samen met uw behandelaar een aantal van uw uitgekozen beelden doorlopen. Tussen de beelden door doet u kort een spelletje als afleiding. Na ongeveer 30 tot 60 minuten is de behandeling klaar en bespreekt u uw ervaringen met uw behandelaar.• De afronding (1-3 bezoeken, 1 tot 1,5 uur)
Uw behandeling wordt afgerond en er wordt gekeken naar hoe u uw behandeling kunt toepassen passen in uw dagelijks leven. Ook kijkt u met uw behandelaar of u nog ergens hulp bij nodig heeft.
Onderzoeksmoment 2 (1 tot 1.5 uur)
U komt 1 week na het einde van uw behandeling naar een van de regiocentra. Tijdens dit bezoek interviewt de onderzoeker u over uw PTSS-klachten. Ook vult u vragenlijsten in over uw algemene gezondheid, uw depressieve klachten en wat u van de VR-behandeling vindt.Onderzoeksmoment 3 (1 tot 1.5 uur)
U komt 3 maanden na het einde van uw behandeling naar een van de regiocentra. Dit bezoek is hetzelfde als onderzoeksmoment 2. U vult geen vragenlijst meer in over uw ervaring met de VR-behandeling. -
Het is belangrijk om nieuwe behandelingen te onderzoeken om zo de zorg binnen de MGGZ te blijven verbeteren. Met uw deelname helpt u ons om te onderzoeken of de nieuwe VR-behandeling werkt en of u en uw behandelaar de VR-behandeling positief hebben ervaren. Als de VR-behandeling werkt en positief wordt ervaren, kan het mogelijk in de toekomst worden toegevoegd als behandeloptie. Met uw ervaringen kunnen we deze behandeling verbeteren voor toekomstige patiënten.
-
Als u kunt en wilt deelnemen aan het IMMERSE onderzoek, krijgt u hiervoor een vergoeding. Als u de hele behandeling afrondt, inclusief beide onderzoeksmomenten na de behandeling, krijgt u een cadeaubon van bol.com ter waarde van €40,-. Als u alleen de behandeling afrondt, maar niet de twee onderzoeksmomenten, dan krijgt u een vergoeding van €20,-.
Naast deze vergoeding krijgt u ook de reiskosten vergoed voor de onderzoeksmomenten waarop u naar een van de regiocentra bent gereisd. Dit is dus voor maximaal 3 afspraken. -
U kunt meedoen als u een militair of veteraan bent die in behandeling gaat voor traumagerelateerde klachten bij de MGGZ. De VR-behandelingen binnen het onderzoek worden uitgevoerd in de regiocentra in Utrecht (Midden) en Zwolle (Noordoost).
-