Meedoen aan REMIND
Een onderzoek naar de werking van twee traumabehandelingen bij militairen en veteranen.
-
Het onderzoek
-
Hieronder leest u alle informatie over het onderzoek en hoe u kunt deelnemen.
-
In dit onderzoek worden twee behandelingen voor PTSS vergeleken; EMDR en exposure therapie. Hiermee kunnen we in de toekomst beter bepalen welke behandeling wordt aangeboden en welke behandeling het beste past bij een cliënt.
-
Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) en Exposure therapie zijn beide effectieve therapieën voor het behandelen van traumaklachten.
Bij EMDR worden specifieke herinneringen (beelden, gedachten en gevoelens) aan een traumatische gebeurtenis opgehaald en wordt er tegelijkertijd een afleidende taak gedaan. De afleidende taak kan bestaan uit het met de ogen volgen van de vingers van de behandelaar, het ritmisch tikken van de handen in een bepaald patroon of luisteren naar geluiden door een koptelefoon die afwisselend links en rechts worden aangeboden. Door de herinneringen te combineren met een afleidende taak zal de herinnering steeds minder emotionele lading krijgen. Dit herhaalt zich een aantal keren tijdens de behandelsessie. Uiteindelijk zal een positief gevoel worden toegevoegd aan de herinnering.
Exposure therapie bestaat uit twee hoofdonderdelen: denkbeeldige blootstelling en tastbare blootstelling. Eerst wordt besproken welke traumatische situaties behandeld zullen worden. Objecten, plaatsen, mensen of andere dingen die worden vermeden, worden besproken. Ook de verwachte reacties op die herinneringen wordt besproken.
Daarna wordt bij de denkbeeldige blootstelling teruggedacht aan de traumatische herinnering. In de sessies waarin tastbare blootstelling wordt gebruikt, wordt met beelden (foto’s of filmfragmenten), geur, voorwerpen, geluiden etc. de herinnering opgeroepen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ervaren wordt dat bepaalde verwachte reacties niet of veel minder sterk uitkomen en dat de angst voor de gebeurtenis af zal nemen. -
Het REMIND onderzoek kent een aantal onderzoeksmomenten. Hieronder leest u in het kort per onderzoeksmoment wat deze inhoudt en wat u kunt verwachten.
Onderzoeksmoment 1
Tijdens deze afspraak wordt eerst de informatie over het onderzoek doorgenomen. Daarna doet u een korte geheugentaak op een laptop, vult u vragenlijsten in en worden er twee interviews afgenomen. De vragenlijsten en interviews gaan over klachten en ervaringen die u (mogelijk) heeft.
Deze afspraak duurt ongeveer 3 - 3.5 uur.
De behandeling
Na onderzoeksmoment 1 start uw behandeling. U krijgt EMDR of Exposure therapie. Lees bij het volgende plusje meer over waarom loting bepaalt welke behandeling u krijgt. Voorafgaand aan elke behandelsessie die u heeft met uw behandelaar, vult u een korte vragenlijst in.
Onderzoeksmoment 2
12 Weken na de start van uw behandeling vindt het tweede onderzoeksmoment plaats. U vult weer vragenlijsten in en er wordt een interview afgenomen. Deze afspraak duurt ongeveer 1.5 uur.
Onderzoeksmoment 3 en 4
3 Maanden (onderzoeksmoment 3) en 9 maanden (onderzoeksmoment 4) na onderzoeksmoment 2 vult u vanuit huis nog een aantal vragenlijsten in. Beide keren bent u ongeveer 20 minuten bezig met het invullen van de vragenlijsten.
-
Voor dit onderzoek vergelijken we 2 groepen. Een groep krijgt EMDR en de andere groep krijgt Exposuretherapie.
Om de behandelingen zo goed mogelijk te vergelijken, wordt door loting bepaald in welke groep u komt. Dit doen we om zo goed mogelijk een oordeel te kunnen geven welke behandeling het beste voor militairen en veteranen werkt.
De onderzoekers weten niet welke behandeling u krijgt, uzelf en uw behandelaar weten dit wel. -
Als u meedoet kunnen we in de toekomst beter bepalen welke behandeling wordt aangeboden en welke behandeling het beste past bij een cliënt.
-
U krijgt een vergoeding in de vorm van cadeaubonnen van BOL.com voor elk meetmoment dat u voltooit. In totaal kunt u 45 euro krijgen als u alle meetmomenten voltooit.
Ook krijgt u voor de keren dat u langskomt bij de MGGZ (meetmomenten 1 en 2) uw reiskosten vergoed.
-
U kunt meedoen aan dit onderzoek als u militair of veteraan bent en behandeld gaat worden voor PTSS klachten.
Wilt u bijdragen aan het REMIND onderzoek? Bespreek het met uw behandelaar.
-