Ltkol drs. R. (René) Bal

Ltkol drs. R. (René) Bal
Beeld: ©EC

Ltkol drs. R. (René) Bal

Functie
Programmamanager Kennis & Implementatie
Standplaats
CMH Utrecht

Luitenant-kolonel Rene Bal is werkzaam als programmamanager bij het Expertisecentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg te Utrecht sinds juni 2022.

Na het behalen van zijn doctoraalbul in ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit in 2005 heeft hij een aantal jaar als behandelend psycholoog gewerkt bij Altrecht Kind en Jeugd. In 2008 heeft Rene de overstap naar Defensie gemaakt waar hij als militair psycholoog is gaan werken. Naast het leveren van zorg aan actief diende militairen als veteranen, al dan niet onder operationele omstandigheden, verricht hij taken op het gebied van het vergroten van mentale (veer)kracht van militairen. In 2013 is hij als militair psycholoog op uitzending geweest naar Afghanistan.

Van 2018 tot 2022 heeft Rene in het kader van zijn opleiding tot klinisch psycholoog onder begeleiding van dr. A.D. Weijers, onderzoek gedaan naar slaapervaring. In dit onderzoek heeft Rene bij militairen gekeken naar het effect van het monitoren van de slaap op de slaapervaring.

Werkzaamheden

Binnen het expertisecentrum vervult Rene een adviserende rol op het gebied van kennis en implementatie. Daarnaast draagt hij bij aan de opbouw, inrichting en verdere ontwikkeling op het gebied van kennismanagement. Ook draagt hij zorg voor het in kaart brengen en in stand houden van samenwerkingsverbanden, zowel binnen als buiten Defensie, nationaal als internationaal.