ENDURE: Effecten van acute stress op cognitie en besluitvorming

Introductie

Stress is sterk verbonden met de werkzaamheden van een militair. Waar stress in sommige gevallen prestatie kan verbeteren, kan stress ook ervoor zorgen dat prestatie verslechtert. Binnen Defensie wordt voornamelijk focus gelegd op fysieke training, en minder op mentale training; zoals het trainen van concentratie en geheugen. 


Momenteel is het nog onduidelijk hoe stress de mentale vaardigheden van militairen beïnvloedt. Daarom is het ENDURE-onderzoek opgezet. Om te onderzoeken of acute stress een belemmerend of een bevorderend effect op mentale vaardigheden en besluitvorming heeft, gaan wij een stressreactie in militairen oproepen aan de hand van realistische scenario’s in een militaire simulatiegame, ‘Virtual Battle Space’ (VBS). Deze scenario’s zullen voorzien worden van externe factoren waardoor stress opgewekt kan worden. Het voordeel van VBS is dat de virtuele trainingen individueel aangepast kunnen worden om het zo gericht en effectief mogelijk te maken. Dit resulteert in meer individuele aandacht, en lagere trainingskosten. Tijdens de sessie geeft de hartslag en de ademhaling informatie over de stressreactie van de deelnemer. Er wordt speeksel afgenomen om later de stresshormonen te analyseren. 


ENDURE is een interventiestudie waarin wordt onderzocht wat de effecten van stress zijn op verschillende cognitieve processen die belangrijk zijn voor besluitvorming. Voor dit onderzoek zijn 68 deelnemers nodig tussen de 18 en 40 jaar. Voor dit onderzoek is een enkel onderzoeksmoment die in totaal 2,5 uur duurt. Tijdens deze sessie doen ze verscheidende cognitieve taken, VBS taken, en worden vragenlijsten ingevuld. 

Projectoverzicht

Doel:

  1. Onderzoeken wat het effect van acute stress op cognitieve functies en besluitvorming is.
  2. Onderzoeken of er verschillen in cognitie en besluitvorming te vinden zijn tussen deelnemers die worden blootgesteld aan verschillende soorten stress.


Doelgroep:

Gezonde, actief dienende militairen (18 – 40 jaar).


Tijdsverloop:

Het onderzoek start in 2023. De verwachte looptijd is 3 jaar. 


Resultaten:

De resultaten worden eind 2025 verwacht.