Dr. F.M. (Fenne) Smits

Dr. F.M. (Fenne) Smits
Beeld: ©EC

Dr. F.M. (Fenne) Smits

Functie
Sr. Wetenschappelijk Onderzoeker
Standplaats
CMH Utrecht

Biografie

Fenne Smits is sinds 2015 actief bij het Expertisecentrum van de MGGZ, waar zij nu werkt als postdoctoraal onderzoeker. Haar interesse ligt bij de klinische toepassing van neurowetenschap: hoe kun je met behulp van kennis over de hersenen hulp bieden bij neurologische en psychische klachten? Fenne heeft speciaal interesse in technieken die hersenactiviteit kunnen meten of beïnvloeden. Hiermee is ze specifiek aan de slag gegaan tijdens haar promotieonderzoek naar hersenstimulatie. Inmiddels heeft zij daaraan gevolg gegeven met een nieuw onderzoek naar de mogelijkheden van hersenstimulatie bij therapie voor angst- en trauma-klachten.

Overzicht projecten binnen het EC

Fenne onderzoekt de mogelijkheden van stimulatie van de hersenen met zwakke elektrische stroom. Momenteel houdt Fenne zich bezig met wisselstroomstimulatie (tACS). Met behulp van deze techniek kunnen hersengebieden hun activiteit beter op elkaar afstemmen. Mogelijk verbetert dit geheugenprocessen die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Eerder deed Fenne al onderzoek naar effecten van hersenstimulatie bij militairen en veteranen die behandeling ontvangen voor psychische klachten (STIM), en bij militairen zonder psychische klachten in het kader van zelfbeheersing tijdens dreiging (CONTROL).

Publicaties

De publicaties van Fenne Smits kunt u vinden op Google Scholar